Alexa ৪১তম বিসিএস পরীক্ষার প্রস্তুতি: মডেল টেস্ট-১৬

৪১তম বিসিএস পরীক্ষার প্রস্তুতি: মডেল টেস্ট-১৬

নিজস্ব প্রতিবেদক ডেইলি-বাংলাদেশ ডটকম

প্রকাশিত: ১৯:৪৬ ৭ জুলাই ২০১৯   আপডেট: ১২:৫৬ ২৪ জুলাই ২০১৯

ফাইল ফটো

ফাইল ফটো

চাকরিপ্রত্যাশীদের জন্য আসছে আরো একটি বিসিএস। এটি হবে ৪১তম বিসিএস। এই বিসিএসে নেয়া হবে ২ হাজার ১৩৫ জন। ভাবছেন অনেক সময় বাকি তাহলে ভুল করবেন। তুমুল প্রতিযোগিতামূলক এবং স্বপ্নের এই বিসিএসে টিকতে হলে এখন থেকেই নিন জোর প্রস্তুতি।

৪০তম বিসিএস’র প্রস্তুতির জন্য আমরা প্রায় ১০০টি মডেল টেস্ট দিয়েছিলাম। সেসব থেকে অনেকে উপকৃত হয়েছেন বলে আমাদের জানিয়েছেন। তারই ধারাবাহিকতায় যারা ৪১তম বিসিএস’র জন্য প্রস্তুতি নিচ্ছেন আপনাদের প্রস্তুতির সুবিধার্থে আমাদের এই ধারাবাহিক আয়োজন। আশা করি উপকৃত হবেন। 

 

English

 

1. Browning was the composer of any of the following poems

a. Two voices                      b. The Scholar Gipsy

c. Andreadel Sarto               d. Oneone

 

2. Give her a telephone number to ring   ____   she gets lost.

a. Whether       b. Incase          c. Unless          d. Perhaps

 

3. The synonym of ‘Franchise’

a. Privilege        b. Utility        c. French         d. Frankness

 

4. The opposite word of Sluggish

a. Animated           b. Dull           c. Heavy           d. Slow

 

5. The correct spelling is

a. Humourous                     b. Humourious    

c. Humorous                       d. Humorious

 

6. Equivocation means

a. A true statement          

b. Equal opportunity to get a job

c. Free expression of opinions

d. Two contrary things in the same statement

 

7. When a person says he’s all in , it means

a. He is very tired

b. He has arrived  

c. He has finished packing

d. He has got everything

 

8. ‘Bill of fare’ is

a. A chart of bus fare           

b. A price list

c. a valuable document        

d. A list of dishes in a restaurant

 

9. A ‘bull market’ means, that share prices are

a. Falling       b. Rising         c. Moving         d. Static

 

10. Razzmatazz means

a. A musical instrument  

b. A well-planned programme

c. A noisy activity

d. A musical drama

 

11. Handsome is that handsome

a. Works         b. Things          c. Says           d. Does

 

12. ‘To read between the line’ means

a. To read carefully

b. To read only some lines

c. To read quickly to save times

d. To read carefully to find out any hidden meaning

 

13. Anyone one of the following pairs are literary collaborators

a. Eliot and Pound          b. Yeats and Eliot

c. Pope and Dryden        d. Shelly and Keats

 

14. Which of the following sentence is correct?

a. I forbade him from going

b. I forbade him to go

c. I forbade him going

d. I forbade him not to go

 

15. Something which is obnoxious means that it is

a. very dangerous                b. very pleasant

c. very ugly                          d. very unpleasant

 

16. A pilgrim is a person who undertakes a journey to a

a. holy place    b. a mosque    c. a bazar      d. new country

 

17. Shakespeare is known mostly for his

a. poetry        b. novels         c. autobiography      d. plays

 

18. A person who writes about his own life writes

a. a chronicle                 b. an autobiography

c. a diary                        d. a biography

 

19. In which century was the Victorian period?

a. 17th              b. 18th             c. 19th              d.20th

 

20. ‘Plebiscite’ is a term related to

a. Medicine       b. Technology        c. Law        d. Politics   

 

Answer :

1.c      2.a       3.a        4.a      5.c      6.d        7.a       8.d       9.b      10.c        11.d       12.d         13.d        14.a     15.d      16.a         17.d          18.b        19.c        

ডেইলি বাংলাদেশ/এমএইচ