Alexa বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি প্রস্তুতি

বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি প্রস্তুতি

শেখ আব্দুর রহিম   ডেইলি-বাংলাদেশ ডটকম

প্রকাশিত: ১৯:৪৯ ২৭ জুলাই ২০১৯  

ছবি : ডেইলি বাংলাদেশ

ছবি : ডেইলি বাংলাদেশ

এইচএসসি’র ফল প্রকাশিত হয়েছে ১৭ জুলাই। আর কদিন পর শুরু হচ্ছে বিশ্ববিদ্যালয়ের ভর্তি যুদ্ধে টিকে থাকার লড়াই। হয়তো ভাবছেন এখনো অনেক সময় বাকি তাহলে ভুল করবেন। কাঙ্খিত ফল লাভে এখন থেকেই নিতে হবে জোর প্রস্ততি।আপনাদের প্রস্তুতির সুবিধার্থে ধারাবাহিক আয়োজন।আশা করি উপকৃত হবেন।
 

A UNIT - ENGLISH

01.The word “financial” means-

A. monetary          B. indigenous

C. traditional         D. regular

 

02. Things don’t look very _______ for him in his present job .

A. festive     B. rosy       C. awfully           D. wonderful

 

03. Authority in the family rested ______ the husband .

A. in       B . to          C. at        D. on

 

04. “ Lay heads together” means –

A. consensus   B. confer C. conquer   D. contemplative

 

05. “ A cally remarks” means –

A. interesting remarks

B. welcoming remarks

C. unwelcoming remarks                                                                                                              

D. A+B

 

06. “Few and far between” means –

A. ample   B. very far C. rare   D. plenty of

 

07. “Food loose an fancy free” means –

A. Imaginative   B. Unemployment     C. whose food is lost     D. free to enjoy

 

08. SKINFLINT : STINGY

A. DAREDAVIL : ALART

B. BRAGGART :  CAREFREE

C. BLACKGUARD : PROTECTIVE

 D. DIEHARD : STUBBORN

 

 09. MOISTEN : DRENCH

A. ENCLOSE :   CONFIDE

B. PRICK : STAB

C. SCRUB : SCORN

D. HEAL : CHILL

 

10. CANONIZE : SAINT

A. TRAIN : SPEEDY

B. DEIFY : SINNER

C. HUMANIZE : SCHOLAR

D. LIONIZE : CELEBRITY

 

11. PENURIOUS : WEALTH

A. EMACIATED : OBESITY

B. AGONY : PAIN

C. LOATHE : ABHOR

D. GUARD : DIGNITARY

 

12. BLIND : SIGHT

A. DIABETIC : SUGAR

B. GARAGE : CAR

C. AMNESIAC : MEMORY

D. BENEVOLENT : CHARITY

 

13. FOLLOW : STALK

A. BEKON : GESTURE

B. REGRET : REJOICE

C. LOOK : SPY

D. LURK : HIDE

 

14. The winter has set ____ very early this year .

A. off          B. out      C. at      D. by

 

15. This illness is a mere pretext _______ his absence

A. off           B .out       C. up       D .in

 

16. This is a difficult question _____ answer .

A. in             B. for        C. with   D. to

 

17. The old road goes ____ the village .

A. against     B. under    C. over    D. through

 

18. The second anniversary celebration of our college will be held on December 15 . Underlined words mean –

A. takes off   B. comes off

C will bring about

D. will come

 

19 . The boy from the village said I _____ starve then beg .

A.would rather      B. would better

C. rather               D. better

 

20. There are _______ people had than usual .

A.more  B. few    C. less D . most

 

ANSWER : 01.A 02.B 03.D 04.B 05.C 06.C 07.A 08.D 09.B 10.D 11.A 12.C 13.D 14.D 15.B 16.D 17.D 18.B 19.A 20.A  

ডেইলি বাংলাদেশ/এমএইচ