Alexa বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি প্রস্তুতি

বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি প্রস্তুতি

নিজস্ব প্রতিবেদক ডেইলি-বাংলাদেশ ডটকম

প্রকাশিত: ১৮:৪৯ ১০ জুলাই ২০১৯  

ছবি : ডেইলি বাংলাদেশ

ছবি : ডেইলি বাংলাদেশ

এইচএসসি'র ফল প্রকাশের পর শুরু হচ্ছে বিশ্ববিদ্যালয়ে ভর্তি যুদ্ধে টিকে থাকার লড়াই। হয়তো ভাবছেন এখনো অনেক সময় বাকি– তাহলে ভুল করবেন। ভর্তি পরীক্ষায় কাঙ্খিত ফল লাভে এখন থেকেই নিতে হবে জোর প্রস্তুতি। আপনাদের প্রস্তুতির সুবিধার্থে আমাদের এ ধারাবাহিক আয়োজন। আশাকরি উপকৃত হবেন ।
 
A UNIT- ENGLISH
 

01. Find out noun –

A. Speech        B. Speak        C. Say           D. Tell

02. The word “Substantiate” is –

A. adjective     B. adverb       C. noun        D. verb

03. Choose the noun from of “hinder” –

A. hinderance                                              B. hindrance

C.  hinderanse                                             D. none     

04. Which is an adverb –

A. economy                                                 B. economical

C. economics                                               D. economically

05. A preposition used with a verb is an –

A. adjective     B. adverb      C. apposition  D. none

06. He sleeps a sound sleep .  The underline word is –

A. a noun         B. verb           C.  an adjective    D. an adverb

07. The word ‘Neutral’ is –

A. adverb        B. apposition  C.  adjective         D. none

08. Man can not live alone . The word  ‘alone’ here as –

A. adverb       B.  pronoun        C. Adjective      D. preposition

09. The man died ____ over work .

A. from           B. out                 C. of                     D. in

10. The man does not adhere _____ any principle.

A. from           B. to                   C. of                     D. in

11. The girl is popular ___ all .

A. for               B. at                  C. with                 D.by

12. It is a quarter ____ ten .

A. before        B. to                  C. from                 D. an

13. Some writers sink ____ oblivion in course of time .

A. in                B. by                  C.  to                     D. into

14. He is no match ____ me

A. for              B. to                  C. into                    D. with

15. We should abide ______ rules .

A. in                B. of                  C. by                       D. at

16. He went ____ the rain .

A. despite      B. in spite         C. under                D. avoiding

17. In the interest ____ safety , smoking is forbidden .

A. for              B. of                  C. with                   D. to

18. Everybody must be true ___ his word .

A. to               B. with              C. on                       D. by

19. He was deaf _____ all our  requests for help .

A. at               B. to                   C. with                   D.  on

20. He has been working here _____ three years .

A. since        B. for                     C. in                        D. during

 

ANSWER: 01.A 02.B 03.B 04.D 05.B 06.A 07.C 08.A 09.A 10.B 11.C 12.B 13.D 14.A 15.C 16.A 17.B 18.A 19.B 20.B

ডেইলি বাংলাদেশ/এমএইচ