Alexa বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি প্রস্তুতি

বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি প্রস্তুতি

শেখ আব্দুর রহিম   ডেইলি-বাংলাদেশ ডটকম

প্রকাশিত: ২০:৪৭ ২৩ মে ২০১৯  

ছবি : ডেইলি বাংলাদেশ

ছবি : ডেইলি বাংলাদেশ

এইচএসসি'র ফল প্রকাশের পর শুরু হচ্ছে বিশ্ববিদ্যালয়ে ভর্তি যুদ্ধে টিকে থাকার লড়াই। হয়তো ভাবছেন এখনো অনেক সময় বাকি– তাহলে ভুল করবেন। ভর্তি পরীক্ষায় কাঙ্খিত ফল লাভে এখন থেকেই নিতে হবে জোর প্রস্তুতি। আপনাদের প্রস্তুতির সুবিধার্থে আমাদের এ ধারাবাহিক আয়োজন। আশাকরি উপকৃত হবেন।

A UNIT - ENGLISH

01. We lost confidence in him because he never ________ the grandiose promises he had made .

A. forgot about                                          B. reneged on

C. tried of                                                  D. delivered on

02. Normally an individual thunderstorm lasts abiout 45 minutes , but under certain conditions the strome may __________ , becoming ever more severe , for as four hours .

A. wane                                                     B. moderate

C. persist                                                   D. vacillate

03. Because he had a reputation for _______ we were surprised and pleased when she greeted us so _______.

A. insolence , irately                                B. insouciance , cordially

C. graciousness ,amiably                          D. querulouseness , affably

04. The reasoning in this editorial is so ­_________ that we can not see how anyone can be deceived by it .

A. coherent                                                B. astute

C. cogent                                                   D. specious

05. The ________ of  evidence was on the side of the plaintiff since all but one witness testified that  

his story was correct .

A. paucity                                                 B. propensity

C. accuracy                                              D. perponderance

06. Overindulgence ________ character as well as physical stamina .

A. strengthens                                                 B. stimulates

C. debilitates                                                  D. maintains

07. We must try to understand his monetary _________ for he has ________ more strain and anixiety than any among us  .

A. outery , described                                      B. senility , understood

C. vision , forgotten                                       D . aberration, undergone

08. He is ________ opponent , you must respect and fear him at all times .

A. an significant                                             B. a redoutable

C. a craven                                                     D. disingenuous

09. Your _________ tactics may compel me to cancel the contract as the job must be finished on time .

A. dilatory                                                      B. offensive

C. repugnant                                                   D. infamous

10. The member of the religious sect ostracized the __________ who had made abandoned their faith .

A. coward                                                     B. suppliant

C. litigant                                                       D. recreant

11. I’m not attracted by the ________ life of the ______ always wandering through the country side,

begging for charity .

A. proud , almsgiver                                      B. noble , philanthropist

C. affl uent , mendicant                                D. peripatetic, vagabond

12. ATROCITY

A. endurance                                                B.fortitude

C.session                                                      D. heinous

13. ATROPHY

A. apture                                                        B. waste away

C. govern                                                        D. defeat

14. ATTENUATE

A. appear                                                        B. be absent

C. weaken                                                      D. testify

15. ATYPICAL

A. superfluous                                               B. fortitude 

C. unsual                                                        D. clearing

16. Temerity  _______ .

A. timidity                                                  B. boldness

C. caution                                                   D. resourcefulness    

17.AVEART

A. entertain                                                 B. transform

C. turn away                                                D. tead toward

18. Choose the correct option .

A. His drawing are as perfect as his instructor

B. The Sandaracs is one of the thickest forests in the world

C. Today it is more chilly than yesterday

D. I am wiser than him

19. FATHOM : DEPTH

A. Mile : Hour                                         B. Volume : space

C. Kont : Speed                                       D. Port : Starboard  

20. Mr. Brown will  hire a new employee , either Jackson or _______ .

A. she                   B. her      C. whose     D. I     

 ANSWER : 01.D  02.C   03.D  04.D   05. D  06.C   07.D   08.D   09.A  10.D 11.D 12.D 13.B 14.C 15.C 16.B 17.C 18.C 19.C 20.B

ডেইলি বাংলাদেশ/এমএইচ

Best Electronics
Best Electronics