Alexa প্রাথমিকে শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষার প্রস্তুতি  

প্রাথমিকে শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষার প্রস্তুতি  

আদিব হোসাইন ডেইলি-বাংলাদেশ ডটকম

প্রকাশিত: ২১:১০ ২৪ জুন ২০১৯  

ফাইল ফটো

ফাইল ফটো

একটা সময় ছিলো প্রাইমারি স্কুলে শিক্ষকতার নাম শুনলেই মানুষ নাক সিঁটকাতো। ভাবতো, এসব তুচ্ছ চাকরি। কিন্তু এখন মানুষের চিন্তাধারা অনেকটাই পাল্টে গেছে। বর্তমানে প্রাইমারি স্কুলে চাকরির চাহিদা বেড়েছে। এবং সেই সঙ্গে বেড়েছে ব্যাপক প্রতিযোগিতা। আর এই প্রতিযোগিতার বাজারে টিকে থাকতে হলে নিজেকে তৈরি করে নিতে হবে শতভাগ।

এরই মধ্যে  তিন ধাপে  প্রাথমিকের শিক্ষক নিয়োগ পরীক্ষা সম্পন্ন হয়েছে। ২৮ জুন চতুর্থ ধাপের পরীক্ষার মাধ্যমে  ১২ লাখ  চাকুরি প্রত্যাশী পরীক্ষার্থীদের লিখিত (এমসিকিউ) পরীক্ষা শেষ হবে।  পরীক্ষার্থীরা যাতে উপকৃত হতে পারে সেজন্য আমাদের ধারাবাহিক আয়োজনে থাকছে (বাংলা, ইংরেজী, গণিত, সাধারণ জ্ঞান ও ভাইভা) পূর্ণাঙ্গ ১০০ মার্কসের মানবন্টন ও মডেলটেস্টসহ বিশেষ কিছু  টিপস্।

আজকের আয়োজনে থাকছে ইংরেজী ২০ মার্কসের একটি মডেল টেস্ট:

01. Please look above. Here above is-

a) Noun            b) Adjective

c) Adverb        d) conjunction

 

02. Which one is singular?

a) Public        b) Knife

c) Oases        d) Criminal

 

03. The dog ate….. meat

a)  it         b) its

c)  it’s      d) his

 

04. The movie was------- the book.

a) as             b) as good

c) good        d) as good as

 

05. He is devoid-----common sence.

a) on       b) of

c) in        d) from

 

06. We have never-------

a) have a car            b) had a car

c) will have a car     d) have been a car

 

07. It-------last night.

a) raining        b) rains

c) rained         d) rain

 

08. Try hard lest you---fail.

a) may           b) might

c) should       d) would

 

09. You are dull-----hearing.

a) on        b) above

c) over     d) upon

 

10. Passive form of  ‘ Who is calling me’ are----

a) By whom I am being called?

b) By whom I am called?

c) By whom I was called?    

d) By whom am I being called?

 

11. Choose the direct speech of the sentence ‘She told us to hurry up.’

a) She said, “ Do hurry up”.                

b) She said to us, “hurry up”.

c) She told, “hurry up”.                 

d) She said us, “ Do hurry up”.

 

12. which one is correct?

a) It is a truth        b) It is a true

c) It is fact            d) It is a fact

 

13. পুষ্টিকর খাদ্য সাস্থ্যের জন্য ভালো। এর সঠিক ইংরেজী অনুবাদ হবে কোনটি?

a) Good food is for good health                 

b) Good food is good for health                 

c) Nutritious in food is good for health                                   

d) healthy food is good for health                 

 

14. গাছে কাঁঠাল গোঁফে তেল। এর সঠিক ইংরেজী কোনটি?

a) To it jackfruit before the ripe        

b) To count one’s chickens before they are hatched       

c) To it jackfruit before their hatched                        

d) To its jackfruit before the hatched        

 

15. ‘Sober’ means

a) Ugly             b) Unpleased

c) glorius          d) Intoxicated

 

16. Antonym of ‘  Harmony’

a) Admiration            b) Co-operation

c) Co- ordination       d) Discord

 

17. Antonym of ‘  gentle’

a) harash         b) Rude

c) Modest       d) Clever

 

18. Which one is the correct spelling?

a) exaggeration             b) exageration

c)exacggeration            d) exaggiration

 

19. Root and branch -means

a) from top bottom        b) Completely

c) branch like root          d) none

 

20.Choose the correct spelling?

a) Millenium                    b) Milennium

c) Milleniuam                  d) Millennium

 

Answer: 1. C 2. B 3. B 4. D 5. B 6. B 7. C  8. C  9. C 10. D 11. B 12. D 13. C  14. B 15. D   16. D   17. B   18. B  19. B   20. D 

ডেইলি বাংলাদেশ/এমএইচ